lauantai 18. tammikuuta 2014

Katsottu: Supernatural kausi 2

Jensen Ackles ja Jared Padalecki
Taas olisi aika käydä läpi Supernaturalia ja tällä kertaa vuorossa on toinen tuotantokausi. Tälläkin kertaa keskityn enemmän DVD-boxilta löytyviin lisäsisältöihin, joita TV:stä tai netistä lataamalla katsovat eivät näe. Aloitetaan kuitenkin ensin pikaisella läpikäynnillä tuotantokauden tapahtumista.

Edellisellä kaudella veljekset Sam (Jared Padalecki) ja Dean (Jensen Ackles) etsivät karkuteillä olevaa isäänsä (Jeffrey Dean Morgan), heidän äitinsä surmannutta keltasilmäistä demonia sekä legendaarista Coltin revolveria, joka on ainoa ase joka voi surmata kyseisen demonin. Kaikki nämä löytyvät, mutta demoni pääsee karkuun ja aiheuttaa kohtalokkaan onnettomuuden joka on lähellä viedä Deanin hengen. Poikien isä saa tehtyä sopimuksen keltasilmäisen demonin kanssa, joka palauttaa Deanin takaisin henkiin, mutta isä joutuu maksuksi luopumaan sekä Coltista, että omasta hengestään. Loppukaudella veljekset jatkavat demonin jahtaamista ja tapaavat siinä samalla useita nuoria, jotka ovat huomanneet itsessään yliluonnollisia voimia aivan kuten Sam huomasi ensimmäisellä kaudella ja vaikuttaa niinkuin heillä olisi jokin rooli suuremmassa kuviossa.

Kauden aikana tutustutaan useisiin uusiin hahmoihin tai olentoihin, joihin törmätään myös myöhemmillä kausilla. Ensimmäisenä ovat John Winchesterin ystävät baarinpitäjä Ellen (Samantha Ferris), tämän tytär Jo (Alona Tal) ja nero Ash (Chad Lindberg), jotka ovat myös yliluonnollisten olentojen metsästäjiä. Gordon Walker (Sterling K. Brown) on myös metsästäjä, mutta hän näkee kaikki olennot ehkä hieman liiankin mustavalkoisesti eli pahoina. Sam ja Dean eivät ole olleet täysin puhtaita pulmusia polttaessaan ruumiita ja saadessaan rahoituksensa luottokorttipetoksilla, joten he saavat peräänsä FBI-agentti Victor Henriksenin (Charles Malik Whitfield). Trickster (Richard Speight, Jr) on uusi kujeileva tuttavuus, joka aiheuttaa hallusinaatioillaan päänvaivaa useammassakin jaksossa. Viimeisenä muttei vähäisimpänä ovat isokokoiset joskin näkymättömät Hellhounds -koirat jotka tulevat noutamaan ihmisten sieluja helvettiin, jos nämä ovat tehneet alakerran kanssa sopimuksia. Nämäkin olennot palaavat merkittävämmässä roolissa myöhemmillä kausilla.

Peruuntuneita suunnitelmia kauden finaalijaksoon.
Sitten siirrytään kauden DVD-boxista löytyviin extroihin ja aloitetaan kolmen jakson kommenttiraidalla. Kauden aloitusjakson In My Time Of Dying ohjaaja Kim Manners, Jared Padalecki, Jensen Ackles ja tuottaja Cyrus Yavneh keskustelevat mm. haamumaailman ongelmista ja käytännön toteutuksesta, Ouija-laudasta sekä Azazel-demonin keltaisista silmistä.

Jaksossa What Is And What Should Never Be (20. jakso) Eric Kripke puhuu mm. miten jakso eroaa normaaleista jaksoista, Winchesterien äidistä, Deanin loistavasta roolisuorituksesta, kuvausten huonoista sääoloista, kuvausten aikatauluongelmista, käytetystä kahden kameran kuvaustekniikasta ja siitä miksi sarjan naiset aina kuolevat.

Toiseksi viimeisessä jaksossa All Hell Breaks Loose Part 1 Eric Kripke, ohjaaja Robert Singer sekä kirjoittaja Sera Gamble kertovat mm. kuvauspaikkana olleesta autiosta kylästä ja jakson sivurooleissa olleista hahmoista ja heidän erikoiskyvyistä.

The Devil's Road Map -niminen osio kestää 40 minuuttia ja siinä Kripke, Singer, kansantarujen tuntijat, historioitsijat ja muut ihmiset kertovat tuotantokaudella läpikäydyistä myyteistä lisätietoa. Puheenaiheina ovat mm. tappajaklovnit, sopimukset pirun kanssa, Roanoken kadonnut siirtokunta, Trickster -hahmo eri kulttuureissa,  ihmissudet ja haamut Hollywoodissa. Kauden finaalijaksosta kerrotaan tarkemmin mm. siitä että alunperin jakson piti olla vielä massiivisempi, jaksoon tehtiin paljon viime muutoksia sekä näyttelijöiden ja kuvausolosuhteiden vuoksi. Lisäksi jokaisesta jaksosta joku henkilö kertoo triviatietoja.

Jared's Original Screen Test -jutussa Jared Padalecki lukee seitsemän minuutin ajan dialogeja pilottijaksosta. Vaikka aluksi pipopäinen Jared ei vaikutakaan samalta Samilta kuin sarjassa, niin mielikuva muuttuu heti kun mies avaa suunsa. Mies on selvästi tehnyt kotiläksynsä, niin sujuvasti pitkätkin keskustelut tuli ulos suusta että ei voi kuin ihmetellä.

Webisode Galleryssa on kolme lyhyttä inside scooppia, joissa tuotannon eri tehtävissä työskentelevät henkilöt esittelevät tehtäviään. Ensimmäisessä erikoisefektipuolella työskentelevä Ivan Hayden kertoo haasteista, jotka tulevat kun joka jaksoon halutaan tehdä uudenlaiset erikoisefektit hirviöille. Toisessa osassa Eric Kripke, John Shiban ja Robert Singer kertovat jaksojen yleisestä suunnittelusta. Viimeisessä scoopissa Christopher Cooper kertoo sarjassa käytettävistä tavaroista kuten aseista.

John Shiban, Eric Kripke ja Robert Singer.
Muina Extroina mukana on poisjätettyjä kohtauksia jaksoista 1, 3, 7 ja 10. Gag Reelissä näytetään epäonnistuneita kohtauksia ja muuta sekoilua, kuten Jaredin piereskelyä ja housujen repeämisiä. Jensen koittaa pitää edes jotaintasoa esittämällä omia ruuan ahmimistaitojaan.

Supernaturalin toinen tuotantokausi on erinomainen setti. Ensimmäinen kausi sisälsi paljon yksittäisiä ja toisistaan erillisiä jaksoja (vaikka kyllä päätarinakin ihan pikkuhiljaa eteni), tällä kaudella tuodaan mukaan paljon asioita ja hahmoja, joita käytetään useammassakin jaksossa eikä heitä vaan heitetä pois ja unohdeta. Myös kauden extrat ovat naurettavan runsaat ja hyvät. Suosittelen siis vilpittömästi tätä(kin) kautta jokaiselle, jota yliluonnolliset olennot, hyvät vitsit ja yleensäkin Samin ja Deanin rock-musiikilla höystetty seikkailu ympäri Yhdysvaltojen maaseutuja kiinnostavat. Suosittelen erityisesti DVD-versiota sarjasta, mutta jos et halua investoida niin paljoa, niin Netflixistä löytyy myös sarjan kuusi ensimmäistä kautta 8.00 euron kuukausihinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti